Tekstil Sektörü Ön Plana Çıktı - Cüneyt Bağdadi GÖKTAŞ

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Bağdadi GÖKTAŞ ile "Tekstil Sektörü Ön Plana Çıktı" konusunda röportajımız.

Tekstil Sektörü Ön Plana Çıktı - Cüneyt Bağdadi GÖKTAŞ

Cüneyt Bağdadi GÖKTAŞ Kimdir?

1975 yılında Aksaray’da dünyaya geldi. Aksaray lisesinden mezun olduktan sonra aktif olarak iş hayatına atılarak inşaat otomotiv akaryakıt ve mobilya sektörlerinde faaliyet göstermeye başladı. 2013 - 2017 yılı Aksaray Ticaret ve Sanayi Odasında Meclis Başkan yardımcılığı görevini üstlendi ve aynı zamanda bir dönem de Aksaray Müteahhitler Birliği Başkanlığı görevini icra etti. “Geleceğin sanayi kentini Aksaray’da inşa ediyoruz” vizyonu ile 2018 yılında ATSO yönetim kurulu başkanlığına seçildi. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

“TEKSTİL SEKTÖRÜ ÖN PLANA ÇIKTI”

  • “Tekstil denilince akla Bursa, Gebze, İstanbul, Denizli gibi illerimiz gelse de Aksaray, son yıllarda ülkemizin en önde tekstil firmalarının yatırımlarını yaptığı bir şehir olması nedeniyle sektörel anlamda çok hızlı bir büyüme gösterdi.”
  • “İlimizde şu an itibari ile 110’un üzerinde ihracatçı firmamız bulunmaktadır. Hedefimiz, İhracat Destek Ofisimizden faydalanan üyelerimizin sayısını artırarak 2023 yılı sonuna kadar 200’lü sayıların üzerine çıkmaktır.”

  1. Bizlere Türkiye’nin merkezinde konumlanmış olan Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ATSO) tanıtabilir misiniz?
     
    Ticaret ve Sanayi Odamız 1924 yılında, Aksaray'ın ilk Vilayet olduğu tarihte kurulmuştur. Bu tarihten itibaren 1933 yılına kadar faaliyetini Vilayet Odası olarak, aynı tarihten sonra da Vilayet statüsünün geri alınması ile Kaza Odası olarak sürdürmüştür. Aksaray 1989 yılında tekrar vilayet statüsüne kavuşmuş olup 1950 yılından bugüne kadar bu unvan altında meslek kuruluşu olarak faaliyetini devam ettirmektedir. 1948 yılından günümüze kadar odamız faaliyetlerine ilişkin belgeler tam olarak tutulmuş olup il merkezimiz ve ilçelerimizdeki tacir ve sanayicilerin ticaret sicil işlemleri odamızca yürütülmektedir. Bugün 5100 üyemiz bulunmaktadır. Odamızın 10 adet Meslek Komitesi olup bu meslek komiteleri Tarım ve Hayvancılık, İnşaat, Tekstil, Mobilya ve Beyaz Eşya, Nakliye ve Lojistik, Akaryakıt, İmalat, Bankacılık ve Sigorta, Hizmet, Mimarlık ve Mühendislik, Gıda Sektörleri olarak gruplara ayrılmaktadır. 

    Aksaray konumu ve geniş arazi varlığı ile Türkiye’nin her ne kadar Tarım ve Hayvancılıkta önde gelen illeri arasında olsa da özellikle son yıllardaki yatırımcıların Aksaray’ı tercih etmeleri nedeniyle şehrimiz, bir sanayi kenti olarak hızla büyümektedir. Bugün dünyanın en önde gelen markaları Aksaray’da imalat yapmakta ve bu markaların sayısı hızla artmaktadır. Silo üretiminde dünyada ilk 10 markanın 3 tanesi Aksaray’da bulunmaktadır. Bu da metal sektörünün Aksaray’daki değerini ve potansiyeli artırmaktadır. 
    Medeniyetlere ev sahipliği yapmış coğrafi konumu ile Aksaray; Ihlara Vadisi, Selime Peri Bacaları, Saratlı Yer Altı Şehri, Sultanhanı gibi çok sayıda tarihi ve kültürel varlıklara sahip olmasına rağmen turizmde hizmet ve tanıtım eksikliği yaşamaktadır. Bununla ilgili Valiliğimiz başta olmak üzere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Belediyemiz ve Odamız çeşitli çalışmalar yapmakta olup turizmi Aksaray’da canlandırmak istiyoruz.

  2. ATSO olarak, üyelerinizle olan etkileşiminizden bahseder misiniz? Üyelerinizin nabzını tutmak, talep ve beklentilerini yakından takip etme noktasında neler yapıyorsunuz?

    Odamız Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Avrupa standartlarında başlatmış olduğu Akreditasyon Sistemi kapsamında 5 Yıldızlı Oda olup, üyeleri ile daima sıkı ilişkiler içerisinde olmuştur. Üyelerimiz ile yılın belirli dönemlerinde bir araya geliyor; taleplerini, geri dönüşlerini ve şikâyetlerini toplayarak hızlı çözüm noktasında çalışmalar yürütüyoruz. Bununla birlikte 2020 yılında faaliyete geçirdiğimiz Üye Hizmet Merkezi projemizle birlikte üyelerimizin işlemleri tek bir noktadan hızlı bir şekilde bitirmelerini sağlıyoruz.

    Bugün iş dünyası için ön önemli konulardan birisi de zaman. Bizler, üyelerimizin vakit kaybı yaşamamaları için tüm personelimizle birlikte aktif olarak çalışıyoruz. Yukarda bahsettiğimiz 10 adet Meslek Komitemizde çalışan temsilci personellerimiz, aylık veya 3 aylık periyotlarda ilgili komite üyelerini arayarak bilgi güncellemelerini yapmakta, yönetim kurulumuza iletmek istedikleri taleplerini sormakta ve bizlere iletmektedirler. Ayrıca Meslek Komite Temsilcilerimiz ile Yönetim Kurulumuz, işyerlerinde üyelerimizi sık sık ziyaret etmekte; üyelerimizin taleplerini alarak çözüm için çalışmalar hazırlamaktadırlar. Bunların yanı sıra dış ticarette bilgi almak ve ihracat yapmak isteyen üyelerimiz için de İhracat Destek Ofisimiz, üyelerimiz ile sürekli görüşmeler gerçekleştirerek rapor hazırlamakta ve yönetim kurulumuza sunmakta. Biz de gelen raporlar doğrultusunda yönetim kurulumuzla gerekli tüm adımları atıyoruz.

  3. Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası’nın kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerini paylaşır mısınız? Bu hedeflere ulaşmak için yol haritanızı hangi adımlar ve projeler oluşturacak?

    Öncelikle Odamızın 2018 yönetiminin göreve geldiği süre zarfında hayata geçirdiği projelerden kısaca bahsedeyim. Göreve geldikten hemen sonrasında Aksaray’daki ihracatçı sayımızı artırmak ve dış ticaret ile bilgi sağlamak amacıyla İhracat Destek Ofisi’mizi hayata geçirdik. Üye Hizmet Merkezi’mizi aktif hale getirerek üyelerimiz ile ilişkilerimizi daha sıkı ve daha aktif noktaya çektik. Tarıma Dayalı İhtisas OSB kurabilmek için fizibilite raporu hazırlatarak gerekli kurumlara teslim ettik. ATSO Gazetesini çıkartarak üyelerimize faaliyetlerimiz hakkında bilgilendirmelerde bulunduk. Staj Köprüsü kurarak EUROCHAMBERS kapsamında Aksaray Üniversitesindeki öğrencilerimizin Avrupa’da staj yapmalarına olanak sağladık. Geri Dönüşüm projesi başlatarak 3 ayda 3 Ton ’un üzerinde kâğıt, plastik, cam gibi atığı tekrar doğaya kazandırdık. Bunlar Yönetim Kurulumuzun bugüne kadar yaptığı projelerden birkaçı idi.

    Kısa, orta ve uzun vadeli projelerimize gelecek olursak ilk olarak güneş enerjisi projemiz bulunmaktadır. Odamızın her ay yüksek gelen elektrik maliyetlerinin önüne geçilmesi adına hizmet binamızın arka kısmında bulunan otopark alanına çatı sistemi kurarak güneş enerjisi panelleri kuracağız ve odamızın elektrik ihtiyacını buradan elde edeceğimiz enerji ile karşılayacağız. Bununla birlikte ATSOTAM (Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi) projemizi hayata geçirerek üyelerimizin hukuki yaşadığı sıkıntıları uzun ve yorucu adliye koridorlarından kurtararak kısa sürede çözüme kavuşturacağız. Kadın girişimcilerimizin hazırlamış olduğu Kadınhanı projesini hayata geçirmek için gerekli lobi çalışmalarını yaparak, kadınlarımızın iş dünyasına katılımlarına örnek olacak bir projeyi inşa edeceğiz. Son olaraktan Turizm noktasında projeler hazırlayarak şehrimizin tanıtım ve turizm noktasındaki eksikliklerini gidereceğiz.

  4. Pandemi dönemi Aksaray ekonomisini ve ticaret hayatını nasıl etkiledi? Pandemiden olumsuz etkilenen üyelerinize destek noktasında neler yaptınız/yapacaksınız?

    Şüphesiz ki dünya genelinde yaşanan pandemi, bütün ülkeleri ve şehirleri etkilediği gibi Aksaray iş dünyasını da kısmen etkiledi. Biz Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası olarak pandeminin şehrimizde görülmeye başlandığı ilk günden bu yana üyelerimizin taleplerini, anında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na ilettik. Bu noktada başta devlet yetkililerimiz olmak üzere TOBB Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Üyelerimizin taleplerimiz arasında yer alan başta Kısa Çalışma Ödenekleri ve Kredi desteği olmak üzere, Nefes Kredisi, Kobi Destek Kredisi, Kira Yardımı, KDV indirimi, çek senet ödemelerinin ertelenmesi ve SGK desteği gibi tüm taleplerimiz yerine getirildi. Son olarak yine üyelerimizin talepleri arasında yer alan Lokanta, Restoran ve Kafelerin desteklenmesine yönelik talebimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesiyle birlikte en kısa sürede desteklemelerin yapılacağı müjdesini üyelerimizle paylaştık.

    Pandemi döneminde Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası olarak TOBB Nefes kredisi kapsamında 25 milyon TL’lik bir kredi desteğini üyelerimizin kullanımına sunarak uygun şartlarda üyelerimizin yanında olduk. İnşallah 2022 yılı, pandeminin son bulduğu dönem olur ve Türkiye, yeniden dünyanın gözünü üzerine çevirdiği sanayi ve ticaret ülkesi haline gelir. Biz bu noktada üzerimize düşen tüm görevleri en iyi şekilde yerine getireceğiz.

  5. Oda olarak, üyelerinizin marka, patent, tasarım çalışmalarının desteklenmesi, ilinizdeki coğrafi işaretlerin tescillenmesi yönünde bir çalışmanız/desteğiniz var mı?

    Oda olarak şu ana kadar ilimizin coğrafi işaretler alan ürünlerinin alınmasında büyük katkısı bulunmakta. Şehrimizin İncelek tatlısı, Tulum Kebabı, Aksaray Bulaması, Taşpınar Halısı, Pancar Tatlısı ve Aksaray Malaklısı gibi pek çok coğrafi işaret alan ürünlerini bulunmaktadır. Bunlara ilaveten birçok ürünümüzün coğrafi işaret alması için başvurusu yapılmıştır. Marka patent ve tasarım noktasına gelince; hizmet binamız içerisinde marka patent kurumuna yer tahsis ederek şehrimizde bu noktada öncülük etmek için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftalar içerisinde İŞKUR İl Müdürlüğümüz öncülüğünde kamu kurum ve kuruluşlarımızın, STK’larımızın katılımı ile geniş çaplı bir program düzenledik. Buradan çıkan sonuçlara göre hızlı adımlar atacak ve şehrimizin marka sayısını artıracağız.

  6. Aksaray ekonomisinde hani sektörler öne çıkmaktadır? Orta ve uzun vadedeki çalışmalarınızla Aksaray hangi sektörleriyle markalaşacak?

    Aksaray’da şu an için öne çıkan sektörlerin başında şüphesiz tekstil sektörü gelmektedir. Tekstil denilince akla Bursa, Gebze, İstanbul, Denizli gibi illerimiz gelmiş olsa da Aksaray, son yıllarda ülkemizin en önde tekstil firmalarının yatırımlarını yaptığı bir şehir olması nedeniyle sektörel anlamda çok hızlı bir büyüme göstermiştir. Bununla birlikte Metal ve Otomotiv sektörleri de şehrimizin öne çıkan imalat sektörleri arasındadır. Bizim en büyük hedefimiz, tekstil ve metal sektörlerine ilaveten gıda ve Turizm’i öne çıkarmaktır. Hizmet sektörümüzü Turizm ile birleştirerek öne çıkarabilirsek, yabancı yatırımcıların çok daha dikkatini çekebiliriz.

  7. İlinizdeki sanayi ve teknoloji altyapısı yeterli mi? Bu yönde beklenti ve talepleriniz nedir?

    Aksaray coğrafi konumu ve düz arazisinin getirdiği olumlu desteklerden dolayı sanayi ve teknolojik alt yapıya en uygun şehirlerin başında gelmektedir. Bizim en büyük eksiğimiz Türkiye’nin her noktasında karayolları bağlantısı olan ve stratejik konumu itibariyle ülkemizin kalbinde bulunan şehrimize karayollarına ilaveten demiryollarının olmamasıdır. Bu konuda siyasilerimiz ve STK başkanlarımız ile devletimize sürekli çağrıda bulunuyor ve çalışmalar yürütüyoruz. Bizler ve iş dünyasındaki yatırımcılar çok iyi biliyorlar ki artık İstanbul, Gebze, Bursa gibi sanayi kentleri, doluluk oranlarını tamamlamıştır. Yatırımcılar da alternatif yerler aramakta ve yatırımlarını artık büyükşehirlerden çekmektedirler. Bu durumu çok iyi bilen yatırımcılar da Aksaray gibi sanayi potansiyeli yüksek illere doğru kaymaktadırlar. Bizler bu fırsatı en iyi şekilde kullanmaya çalışırken sanayi ve teknolojik alt yapısı yeterli olan Aksaray’ın lojistik noktasındaki demiryolu eksiğinin bir an önce ortadan kaldırmak istiyoruz.

  8. Üyelerinizin kalkınma ajansları, devlet destekleri, AB fonları ve uluslararası fonlardan yararlanmasını desteklemek amacıyla neler yapıyorsunuz?

    Odamız ve şehrimiz TR71 Bölgesini kapsayan Ahiler Kalkınma Ajansından faydalanmaktadır. Bizler üyelerimizin kalkınma ajanslarından daha fazla bilgi almasını ve desteklerden faydalanması adına Kalkınma Ajansının Aksaray Yatırım Destek Ofisi’ne hizmet binamız içerisinde yer tahsis ederek üyelerimizin ulaşım imkânını ortadan kaldırdık. Ayrıca devlet destekleri, AB fonları ve uluslararası fonlardan da yararlanmaları ve bilgi sahibi olmaları adına 2021 yılında yeni bir kadro açarak proje destek birimimizi oluşturduk. Bu birim, üyelerimizin projeler ve destekler konusunda bilgi sahibi olmalarına adına araştırmalar yapıyor ve üyelerimizin desteklerden faydalanmasına aracılık ediyor.

  9. Oda olarak kalkınma ajanslarının güdümlü projeleri veya uluslararası kuruluşlarından destek olarak yürüttüğünüz/yürüteceğiniz projeler var mı?

    Kalkınma Ajansının yıl içerisinde sağladığı dönemsel desteklerden faydalanmaktayız. Pandemi nedeniyle eğitim destekleri alamasak da yaklaşık 170 Bin TL destek alarak Aksaray Tarıma Dayalı İhtisas OSB için fizibilite raporunu hazırladık. Uluslararası kuruluşlarda ise AB Başkanlığına sunduğumuz ERASMUS Projemiz onaylanmıştır. Bununla ilgilide son hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yakın zamanda tamamlayarak projemizi hayata geçireceğiz.

  10. Aksaray’ın ihracatı yıllar itibarıyla nasıl bir değişim gösterdi? İlinizdeki ihracatçı şirket sayısı ve ihracat tutarının artırılmasına yönelik hedefleriniz nedir? Üyelerinizin ihracata yönlendirilmesi, ihracat kapasitelerinin artırılması noktasında neler yapıyorsunuz?

    Aksaray son 10 yılda ihracat noktasında önemli mesafeler kat etti. 10 yıl öncesine kadar 30 Milyon dolar seviyelerinde olan ihracat rakamlarımız bugün 120 Milyon doların üzerine çıkmıştır. Burada bir şeyin altını çizmek istiyoruz. 120 Milyon dolar sanayi kenti Aksaray için küçük bir rakam olarak göze çarpabilir, fakat bu rakamın içerisinde Aksaray’ın dünyaca ünlü yatırımcılarının ihracatları yer almamaktadır. Mercedes, Colin’s, Sütaş, Doğuş Çay, Brissa gibi markalarımızın merkezleri İstanbul, Bursa, Gebze gibi iller olduğundan dolayı bu firmalarımızın ihracatları merkezlere yansımaktadır. Eğer merkezler değil de imalat yapılan illere yansıtılmış olsa idi Aksaray’ın ihracat rakamları bugün 1 Milyar doların çok daha üzerinde olacaktı. İlimizde şu an itibari ile 110’un üzerinde ihracatçı firmamız bulunmaktadır. Hedefimiz, İhracat Destek Ofisimizden faydalanan üyelerimizin sayısını artırarak 2023 yılı sonuna kadar 200’lü sayıların üzerine çıkmaktır. Demiryolunun Aksaray’a gelmesini sağlamamız durumunda ise ihracat kapasitemiz ve yatırımcı sayımız ortalama %50’lere yakın artacaktır.

  11. Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

    Aksaray organize sanayi bölgemiz şu an ülkemiz ve dünya genelinde yerli ve yabancı yatırımcıların cazibe merkezi olmuştur. Bugün ülkemizin hızla büyümesine paralel olarak Aksaray Organize Sanayi Bölgesi, 251 çalışan fabrikasıyla birlikte 12.000’in üzerinde vatandaşımızı istihdam etmektedir. Yapımı devam eden fabrikalarında tamamlanmasıyla 575 çalışan fabrika ve 20 binin üzerinde istihdama ulaşacak olan Aksaray Organize Sanayi Bölgesi, yakın zamanda sanayi kentlerinden birisi olacaktır.

    Devlet Demir Yollarının, Ulukışla-Aksaray Demiryolu bağlantı çalışmalarında başlamasıyla birlikte lojistik olarak çok iyi bir konuma sahip Aksaray Organize Sanayi Bölgesi, dünyaya açılan bir kapı olarak addedilmektedir. Tüm bu düşüncelerimizden yola çıkarak özellikle Çinli yatırımcılarımızı Aksaray’a davet ediyoruz.