"İstanbul" Gelenekselle Modernin Buluştuğu Şehir

"İstanbul" Gelenekselle Modernin Buluştuğu Şehir

Unutamayacağınız Tatlar

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin gastronomi merkezi olan İstanbul, ziyaretçilerine deniz ürünlerinden mezelere, Anadolu’nun geleneksel et yemeklerinden zeytinyağlılara kadar geniş bir yelpaze sunuyor. Görkemle donatılmış lüks masalarıyla olduğu kadar sokak lezzetleriyle de göz kamaştıran şehir, gerçek bir yemek cenneti. Size tek düşen seçim yapmak! İşte üç öğünde İstanbul’un en leziz tatları… 

Kahvaltı 

İstanbul’da kahvaltı geçiştirilebilecek bir öğün değil, gerçek bir ritüel. İstanbullular kahvaltıda masalarını bol çeşitle donatıyor ve Türk çayı eşliğinde sevdikleriyle uzun uzun sohbet ediyor. Gastronomik olduğu kadar sosyal de bir deneyim olan bu öğünü tatmanın en güzel ve geleneksel yolu serpme kahvaltı. Boğaz manzaralı restoranlarda, popüler kafelerde ya da şehrin kalabalığından uzaklaşabileceğiniz yemyeşil Polonezköy’de tadını çıkarabileceğiniz bu kahvaltı konsepti, çok sayıda farklı lezzet içeriyor. Peynir tabağı, geleneksel Türk omleti menemen, sahanda yumurta, domates, salatalık, zeytin, bal, kaymak, tahin-pekmez, reçel, ekmek, simit ve Türkiye’ye özgü çeşitli hamur işi ürünlerinden oluşan serpme kahvaltının tadını çıkarmak için birkaç saatinizi ayırmanızı tavsiye ederiz. 

Öğle Yemeği

Tıpkı kahvaltıda olduğu gibi öğle yemeğinde de İstanbul’da seçenekleriniz neredeyse sonsuz. Serpme kahvaltının tadı hâlâ damağınızdaysa ve öğle yemeğinde hafif bir tat arayışındaysanız sokak yemeklerini tercih edebilirsiniz. Baharatlı ve leziz pilavla doldurulan midye dolma İstanbul’un en popüler atıştırmalıklarından. Bazen kaynatılarak bazen de ızgarada pişirilerek ama her zaman tuz serpilerek servis edilen mısır da çoğu sokakta karşınıza çıkan bir diğer alternatif. Öğle yemeğinde daha büyük porsiyonlar arayanlar için özellikle Ortaköy’de çok popüler olan ve pişmiş patates içine özel olarak seçebileceğiniz mezeler ve soslarla hazırlanan kumpir harika bir seçenek.

Karaköy ve civarındaysanız, yeni tutulan balıklarla taze taze hazırlanan balık-ekmeğin tadını çıkarabilirsiniz. Daha geleneksel tatların peşindeyseniz, dünyada büyük ün kazanmış döneri anavatanında yiyebilirsiniz. Günümüzde döner, İstanbul’da kuzu ve dana karışımından, sadece danadan ve de tavuktan hazırlanıyor. 

Akşam Yemeği

Akşam yemeğinde anlamıyla geleneksel bir deneyim sunan birçok restoran alternatifi var. Nefis mezelerin ve ızgara balıkların servis edildiği küçük restoranlar şehrin çeşitli yerlerinde karşınıza çıkabilir. 

Tıpkı kahvaltıda olduğu gibi akşam yemeklerinde de uzun saatler boyunca sohbet etmek ve fasıl müziğinin keyfini çıkarmak, İstanbul’da bir gelenek hâline gelmiş durumda. Geleneksel yemekleri tadabileceğiniz çok sayıda alternatifin yanı sıra, İstanbul sayısız fine dining ve dünya mutfağı restoranına da ev sahipliği yapıyor. İstanbul’daki çoğu fine dining restoranı, ziyaretçilerini nefes kesen Boğaz manzarasına ağırlayarak onlara gastronomik olduğu kadar görsel de bir şölen yaşatıyor. Şehirdeki en iyi fine dining restoranlarından ikisi, Dünyanın En İyi 50 Restoranı arasına adını yazdırmış durumda. Türklerin büyük keyif aldığı ve İstanbul’da kolayca bulabileceğiniz dünya mutfakları arasında İtalyan, Çin, Japon, Kore, Tayland, Hindistan, Rusya, Avusturya, Fransız, Meksika ve İspanyol mutfakları bulunuyor.

Gastronomi cenneti şehirde Uzak Doğu füzyon mutfakları, sushi restoranları, Fransız kafeleri ve ünlü şeflerin lüks restoranlarını da bulmak mümkün.

Çağdaş Sanatın Başyapıtları

Asya’yla Avrupa’nın buluştuğu İstanbul’da hem geleneksel Türk sanatının başyapıtlarını görmek hem de çağdaş sanatın önde gelen eserleriyle tanışmak mümkün. Zengin bir opera ve bale geleneğine sahip şehir, her sene hem yerel hem de uluslararası konserlere, sergilere ve festivallere ev sahipliği yapıyor. İşte İstanbul’da çağdaş akımların nabzını tutabileceğiniz kültür sanat merkezlerinden bazıları… 

Atatürk Kültür Merkezi: Taksim’in göbeğinde bulunan ve yenilenen mimarisiyle Ekim 2021’de kapılarını yeniden açan Atatürk Kültür Merkezi, opera, tiyatro ve çok maçlı salonlarında yıl boyunca yurtiçi ve yurtdışından değerli eserleri ağırlıyor.
 
İstanbul Modern: Sanatseverlere modern Türk sanatı koleksiyonunun yanı sıra çok sayıda gezici yerli ve yabancı sergiyi de görme imkânı sunan bu dinamik müze, İstanbul için ayrı bir öneme sahip.

Santral İstanbul: Eski Silahtarağa Elektrik Santrali’nin korunarak dönüştürülmesi sonucu 2007’de kurulan Santral İstanbul, yıl boyunca değişen programı dâhilinde çok sayıda sergiyi gezebileceğiniz, festivallere, lansmanlara, konferanslara ve açık hava aktivitelerine de ev sahipliği yapan bir platform. 

Contemporary Istanbul: Türkiye’nin tek uluslararası çağdaş sanat fuarı olma özelliğini taşıyan Contemporary Istanbul, her sene sanatseverleri, koleksiyoncuları, sanat galerilerini ve sanatçıları İstanbul’da bir araya getiriyor. Bu merkezlerin ve müzelerin yanı sıra, Nişantaşı ve Karaköy’de her geçen gün yeni kültür sanat etkinlikleri ve sergiler düzenleniyor.

İstanbul’un renkli kültür sanat yaşamını deneyimlemek isteyen ziyaretçilerin, şehirde düzenlenen harika organizasyonları kaçırmamaları için yıllık etkinlik takvimini takip etmelerini öneririz. 

Kaçırılmaması Gereken Deneyimler

İstanbul zengin bir tarihe, leziz bir mutfağa ve dünyanın en önemli sanat eserlerine ev sahipliği yapmakla kalmıyor, ziyaretçilerine her köşesinde unutulmayacak deneyimler yaşama imkânı da sunuyor. İşte bu eşsiz şehri gezerken kaçırmamanız gereken ve her biri unutulmaz bir anı olarak kalacak deneyimlerin bazıları… 

Beyoğlu Kültür Yolu: Galataport’tan Atatürk Kültür Merkezi’ne kadar uzanan 4 kilometrelik bir güzergâhta yer alan bu kültür rotasında Galata Kulesi, Galata Mevlevihanesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Narmanlı Han, Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, Atlas Pasajı, Emek Sineması ve Taksim Camisi gibi yenilenerek yeniden ziyarete açılan ve İstanbul’un kültürel simgelerini oluşturan yapılar yer alıyor. Beyoğlu Kültür Yolu’nu takip ederek hem İstanbul’un Galataport gibi yakın zamanda açılan kültür-sanat, çalışma, alışveriş ve yeme içme mekânlarını görmek hem de Galata Kulesi gibi tarihi önem taşıyan yapılarını gezmek mümkün. Vapurla Boğaz’da karşıdan karşıya geçmek: İstanbul deyince akla ilk gelen, şüphesiz şehre eşi benzeri bulunmayan manzarasını bahşeden İstanbul Boğazı. Dillerden düşmeyen İstanbul Boğazı’nı sık seferleriyle Avrupa ve Asya kıtaları arasında mekik dokuyan vapurlara binerek tüm görkemiyle deneyimleyebilirsiniz. İstanbul semalarını mesken tutan, şehrin adeta simgesi haline gelmiş martıların vapurların peşinde yarattığı manzara, Boğaz manzarasıyla yarışır nitelikte dersek sanırız abartmış olmayız.

Boğaz kıyısında yürüyüş: İstanbul’un muhteşem manzarasını ve bu manzaraya karşı konumlanmış görkemli tepelerini, yalılarını ve hisarlarını seyretmek için Boğaz kıyısında yürüyüşe çıkmanız yeterli. Anadolu yakasında köprünün hemen yanında göz kamaştıran Beylerbeyi Sarayı, Saray’ın arkasında uzanan ve İstanbul’un en yüksek noktasını oluşturan Çamlıca Tepesi, Boğaz’da birbirine karşı konumlandırılan heybetli Rumeli Hisarı ve Anadolu Hisarı, Boğaz kıyısındaki yürüyüşünüzde karşınıza çıkacak eşsiz manzaralardan sadece birkaçını oluşturuyor. Siz sadece spor ayakkabılarınızı giymeye bakın ve manzaranın tadını çıkarın! 

Alışveriş: İstanbul, her alanda olduğu gibi alışverişte de sizi hayal kırıklığına uğratmayacak bir yelpaze sunuyor. Her bütçeden müşteriye hitap edecek çarşılara, mağazalara ve alışveriş merkezlerine ev sahipliği yapan şehir, gerçek bir alışveriş cenneti. Şehrin en çok turist çeken noktalarından olan Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı’nda antikadan takıya, geleneksel tatlılardan sınırsız sayıda baharata kadar çok sayıda ürünü bulabilirsiniz. İstanbul gezinizden dönerken yanınızda yerel hediyelik eşyaların yanı sıra son moda kreasyonları da götürmek mümkün. Taksim ve Nişantaşı muhitlerinde bulunan İstiklal, Cumhuriyet ve Rumeli caddelerindeki mağazalar hem Türkiye hem de dünya modasının nabzını tutuyor. Şehrin çeşitli noktalarında karşınıza sıkça çıkan alışveriş merkezleri ise çok sayıda markadan ve türden ürünü tek bir çatı altında toplayarak zamandan tasarruf etmek isteyen gezginlere kolaylık sağlayacak şekilde tasarlanmış. 

Kaynak : TGA( Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı)