BİR İLKE İMZA ATMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ
BİR İLKE İMZA ATMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ...
İhsan BEŞER
Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
İlk kez Türkçe - Çince olarak yayınlanan dergimizin ilk sayısı Ocak ayında Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti’nde okuyucuları ile buluştu. Böyle bir çalışmayla bir ilke imza atmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Dergimizin Türkiye’de basılı ve online, Çin Halk Cumhuriyet’inde ise online olarak dağıtımı yapıldı. Bizi arayarak düşüncelerini dile getiren, eleştirilerini bizle paylaşan tüm okurlarımıza ve dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bilinsin ki özellikle okuyucularımızdan gelen son derece olumlu geri dönüşler ise bizi hem onurlandırdı hem de daha çok motive etti. Eleştirilere de elbette ki kulak tıkamayacağız. Hatalarımız varsa düzeltme yoluna gideceğiz. Biliyorsunuz ilk sayının günahı pek olmaz.
İkinci sayımızın ana konusunu belirlerken oldukça titiz davrandık. İki ülke arasındaki ticaret, kültür, ekonomik ilişkileri önemli derece etkileyecek olan "Kuşak ve Yol Girişimi/Orta Koridor Projesi"ni seçtik.
Geçmişten günümüze kadar medeni toplumların tarihte bıraktıkları izlerden birisi de açtıkları yollar olmuştur. Bu yollar eski toplumların dış dünyayla iletişim kurdukları ticari ve kültürel bağlarını kurdukları koridorlardır. Bu koridorlardan en önemlisi ise tüm dünyanın bildiği “İpek Yolu”dur. İpek yolunun ana güzergâhı, Çin’den başlayıp İran üzerinden Mezopotamya’ ya kadar devam eden ve Akdeniz kıyısındaki Antakya ve Sur limanlarına bağlayan kara yoludur. Ancak bu yol zamanla gelişerek ticari bir ağ halini almış, yeniden şekillenerek kuzey ve güney yolu olarak ikiye ayrılmıştır. Deniz ticareti yolları aktifleşene kadar uluslararası ticaretin en önemli bağlantısı “İpek Yolu” olmuştur.
2013 yılında Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xİ Jinping’in gündeme getirdiği Modern İpek yolu “Kuşak ve Yol Girişimi” projesi Asya’dan Avrupa’ya uzanan Kuzey, Güney ve Orta Koridor olarak haritalandırılmıştır. Çin Halk Cumhuriyeti Modern İpek Yolu projesi ile kazan kazan ticari politika ile büyüme hızını arttırmayı ve iç tüketimi de canlandırmayı hedeflemektedir.
Türkiye, Modern İpek yolu içinde “Orta Koridor” olarak adlandırılan Çin Merkez ve Batı Asya koridoru üzerinde yer almaktadır. Türkiye bu nedenle, Kuşak ve Yol projesinde alternatif koridorlardan birisi olan Orta Koridor üzerinde bulunduğu için jeopolitik ve jeostratejik bir konuma sahiptir. Güçlü üretim, yüksek potansiyele sahip olan Türkiye, kara ve deniz taşımasında önemli bir lojistik üstür. Ayrıca Çin’den Türkiye üzerinden (Orta Koridordan) giden trenlerin izlediği güzergâhta önemli fırsatlar barındırmaktadır. AB ülkelerini pazar olarak belirleyen ülkeler ve firmalar için Türkiye ayrıca önemli ölçüde üretim üssü olabilecek alt yapı ve potansiyele sahip bir ülkedir. Bu da demek oluyor ki yabancı sermaye ve yatırımcılar için cazibe merkezi olacaktır. Tabi ki bu gelişmelerle birlikte üzerinde durulması gereken projenin verimli olması, bu süreç ve bundan sonrası için her iki ülke dillerini konuşabilen uzman personel açığının kapatılmış olması gerekmektedir.
Yeni sayımızda ayrıca Türk ve Çin firmalarının birbirlerini daha iyi tanımaları, ilişkilerini güçlendirmeleri ve ticaretlerini artırmaları için bu derginin onlar için bir fırsat olacağı düşüncesiyle hareket ederek kendilerini anlatabilme fırsatı da vermekteyiz.
İnanıyoruz ki dergimiz sayesinde her iki ülke de yatırımlar artacak ve ticaret daha da gelişecektir. Bir de tabi ki tarihi bir yakınlığa rağmen farklı kültürleriyle bilinen iki toplumun birbirlerini daha iyi tanıyabilmeleri için de kültür ve turizm yazılarına da ağırlık vereceğiz.
Yeni sayımızda buluşmak üzere esen kalınız…