"Akıllı Gümrük, Akıllı Sınır, Akıllı Ulaştırma" - WANG Lingjun

Türkiye-Çin Kültür ve İş Geliştirme Forumu açılış konuşmalarında Çin Halk Cumhuriyeti Gümrükler Genel İdaresi Bakan Yardımcısı WANG Lingjun "Akıllı Gümrük, Akıllı Sınır, Akıllı Ulaştırma" dedi.

"Akıllı Gümrük, Akıllı Sınır, Akıllı Ulaştırma" - WANG Lingjun

Bin yıldan fazla zaman önce eski İpek Yolu Çin ve Türk halklarını birbirine sıkı sıkıya bağlamış ve uygarlıkların iletişim tarihinde görkemli izler bıraktığını belirten Gümrükler Genel İdaresi Bakan Yardımcısı WANG Lingjun, “Son yıllarda iki ülke liderlerinin ilgisi ve yönlendirmesi ışığında Çin ve Türkiye stratejik iş birliği ilişkisi ivme kazandı ve büyük gelişmeler kaydetti. Özellikle covid-19 salgın döneminde Devlet Başkanı Xİ Jinping ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefon görüşmesi gerçekleştirerek iki ülkenin gelişimi, stratejik iş birliğine uyumlu hale getirilmesi, salgınla mücadelesi dahil somut adımlar atılması, sonuç odaklı olunması gibi konularda önemli fikir birliğinde bulunuldu” şeklinde konuştu.

Çin Gümrükleri Genel İdaresi istatistiklerine göre 2020 yılında Çin Türkiye ihracat ticaret hacmi toplam tutarı 24.08 milyar dolara ulaştığını ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,6 oranında artış gösterdiğine işaret eden WANG Lingjun, “Çin’in Türkiye’den ithalatı 3.73 milyar doları %6,7 oranında arttı. 2021 yılının ilk yarısında ikili ticarette artış eğilimi devam ederek 16.06 milyar dolara ulaştı. Ve artış oranı %50,7 oldu. Çin’in Türkiye’den ithalatının 2.49 milyar dolar olması ve artış oranının %53,7 olması ikili ekonomik ve ticari ilişkilerdeki büyük sağlamlığı ve potansiyeli gösterdi.” dedi. 

İki tarafın iş birliklerinin üç önemli özelliği olduğunu dile getiren bakan yardımcısı bunları şöyle sıraladı:
“İlk olarak üst düzey yakın temasta bulunulması. İkincisi, iş birliklerin içeriğinin zengin olması, iki tarafın idari işlerinde destek verilmesi.‘’Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’’ (AEO) kaçakçılıkla mücadele yasalarının uygulanması ticaret istatistikleri, tarım ürünlerinin karantinası ve giriş izni ithalat ve ihracatı, gıda güvenliği dahil birçok alanı kapsamaktadır. Üçüncüsü, iş birliğinin sonuçlarının somut olması iki tarafın ortak çabalarıyla birlikte Türkiye’nin tütün, süt ürünleri, fıstıkları ve su ürünleri gibi onlarca tarım ve gıda ürünlerinin Çin’e ihracatı gerçekleşti. İkili iş birliğinin iki halkada gerçekçi faydaları oldu. Ayrıca Çin tarafı, Türk tarafının ilgi odağı olan konuları da düşünerek özel durumuna özel izin uygulatıp resmi anlaşmanın imzalanmadan önce Türk kanatlı eti ve et ürünlerinin Çin’e ihracatının denenmesine izin verdi. İş birliğine içtenliğini ve karşılıklı güvenini gösterdi.”

Çin- Türk strateji işbirliği ilişkisinin bir üst basamağa taşınması arzu edilmekte olduğuna değinen WANG Lingjun, üç öneriyi paylaştı:

“İlk olarak stratejik uyumu derinleştirip, kader birliğini güçlendirelim. İkincisi, üç yönden akıllı hale getirilmesi uluslararası iş birliğinin derinleştirilip sınırda koordineli yönetimin geliştirilmesine odaklanalım. Devlet Başkanı Xİ Jinping’in gündeme getirdiği ‘’akıllı gümrük, akıllı sınır, akıllı ulaştırma (kısalmış birleşik adı ‘üç yönden akıllılaştırmak’) ile iş birliği, modern teknolojinin kullanılması ve sınır koordineli yönetimin teorisinin yenilikçi olarak birleştirilmesidir. Üçüncüsü, gümrük işletmelerindeki etkileşimi ve iletişimi derinleştirip yüksek kaliteli ticaretin gelişmesini ilerletmeye odaklanalım. Şirket işletmeleri, ikili ekonomik ve ticari iş birliklerinin ana kuvvetleridir. Bu yıl Çin’in beş yıllık planının başlangıç yılıdır. Çin tüm alanlarda yenilikçi, koordineli yeşil, açık ve paylaşımlı olan gelişim kavramını uygulamakta. İç sirkülasyon olarak odaklı, iç ve dış sirkülasyonun yeni gelişim düzenini girişken bir şekilde oluşturmaktadır. Daha geniş çapta, daha fazla alanda, daha derin düzeyde dışa açılmayı gerçekleştirelim ki Çin ve Türkiye iş birliklerine (özellikle gümrük denetimi ve karantinasındaki) iş birliğine daha çok fırsat sağlasın. İnanıyorum ki iki ülkenin ilgili kurumlarının, sanayi ve ticaret dünyasının devamlı çabalarıyla Çin-Türkiye ekonomik, ticari ve kültürel iş birliği daha parlak bir geleceğe kavuşacaktır. Yaşasın Çin- Türkiye dostluğu!”